Ako napeniť mlieko do kávy 3 rôznymi spôsobmi bez espressovača
Ako napeniť mlieko do kávy 3 rôznymi spôsobmi bez espressovača
Pred istým časom, tuším patiok to bol, sme sa spolu s manželkou zhodli, že by sme si mohli nejako obmeniť náš ranný kávový rituál. Sami poznáte ten moment, kedy aj niečo bežné osvedčené občas potrebuje ozvláštniť. Jedným z prvých nápadov bolo ku klasickému espressu alebo moka káve pridať kávu s mliečnou penou. Niečo v štýle macchiato. Začali sme pátrať po najlepších spôsoboch ako napeniť mlieko do kávy.
Keďže v tom čase sme ešte nemali kávovar s automatickým napeňovačom mlieka, hľadali sme inú cestu, ako si jednoducho, rýchlo a lacno napeniť mlieko do kávy. Podarilo sa nám úspešne vyskúšať nasledovné 3 postupy: napenenie mlieka pomocou automatického a ručného napeňovačom a pomocou french press kanvice.
Nakoniec sa ukázalo, že káva s napeneným mliekom nechutí len nám, ale stala sa veľmi obľúbenou aj u našich rodičov a známych, ktorí k nám prichádzali na návštevu.
Teraz vám predstavíme spomínané 3 postupy pre prípravu skvelej mliečnej peny bez parnej trysky drahého espressovača:


Je rozdiel medzi „napeneným“ a „napareným“ mliekom. V tomto návode sa zameriavame len na napenenie mlieka. Naparenie je možné len pomocou parnej trysky. Detailný postup nájdete už čoskoro na našej stránke.
Pomocou týchto jednoduchých zariadení si vyrobíte zamatovú mliečnu penu, akú poznáte z vašej obľúbenej kaviarne. Začneme dôležitými informáciami o mlieku.
Aké mlieko na výrobu mliečnej peny použijeme a poprípade ako ho pred napenením zohrejeme, je kľúčové pre získanie kvalitnej krémovej mliečnej peny.
Výber správneho mlieka
Najbohatšiu, najkrémovejšiu a najhustejšiu mliečnu penu získame použitím plnotučného mlieka s obsahom tuku 3% a viac. Môžeme použiť aj polotučné, resp. nízkotučné mlieko. K výsledkom sa dopracujeme, ale pena jednoducho nebude taká skvelá ako pri plnotučnom mlieku. Mlieko musí byť čo najčerstvejšie.
Okrem bežného mlieka môžeme použiť napríklad aj mandľové, kokosové, sójové alebo ovsené mlieko. Ak máte možnosť výberu, zamerajte sa na mlieka, ktoré sú označené slovom „barista“ alebo „barista style“. Tieto mlieka sú špeciálne určené na napeňovanie, napríklad Alpro Barista kokosové, mandľové…
Mliečna pena sa dá pripraviť aj z bezlaktózového mlieka. Ďalšou možnosťou je bežné mlieko pred napenením ochutiť nejakou prísadou, napríklad: cukrom, vanilkou, škoricou, muškátovým orieškom a pod.
Zahriatie mlieka
Pre napenenie mlieka pomocou french press kanvice alebo ručným napeňovačom potrebujeme mlieko najprv samostatne zahriať.
Mlieko zahrejeme na teplotu približne 58°C – 62°C, nie však viac ako 68°C. Ak mlieko náhodou zovrie alebo sa pripáli, začneme so zahrievaním odznovu. Mliečna pena by nechutila dobre.
Na zohriatie použijeme buď mikrovlnnú rúru alebo sporák.
V mikrovlnnej rúre zahrievame postupne – najprv na 15 sekúnd, následne premiešame a opäť zohrievame 15 sekúnd. Opakujeme pokým z mlieka nestúpa para. Zohrievanie trvá zvyčajne 30 – 45 sekúnd.
Na sporáku mlieko zohrievame v malom hrnci alebo rajnici na malom plameni.
V oboch prípadoch je mlieko v správnej teplote na dotyk horúce, ale nespáli vás. Je však potrebné si postup natrénovať vo svojich vlastných domácich podmienkach. Pre presné odmeranie teploty sa používajú kuchynské teplomery na tekutiny.
Mlieko nezahrievame, ak pripravujeme ľadové kávové nápoje ako ľadové latte a podobne.
Ako vzniká mliečna pena a ako ovlyvňuje chuť kávy sa dočítate v tomto článku
Ako napeniť mlieko do kávy pomocou french press kanvice
Možno vás to prekvapí – mlieko pre vaše macchiato alebo latte si môžete napeniť pomocou french press kanvice. Mliečna pena bude krásne zamatová s malými bublinkami, vyrobená za minútku.
Výhody a nevýhody

- Pomerne lacný spôsob ako napeniť mlieko
- Vytvára skvelú mliečnu penu
- Príprava trvá asi minútu
- Nepotrebujete batérie alebo elektrickú zásuvku

- Mlieko sa musí vopred samostatne zahriať
- Horšie sa umýva
- Príprava je manuálna, inak povedané: trochu sa narobíte
- Pomalšie v porovnaní s ručným alebo automatickým napeňovačom
Ako si pripraviť skvelý french press sa dočítate v tomto článku.
Postup
- Mlieko samostatne zohrejeme podľa návodu uvedeného vyššie.
- Odporúčame zahriať aj french press kanvicu horúcou vodou predtým, ako teplé mlieko do nej prelejeme. Z kanvice je treba vyliať úplne všetku vodu, aby sa mlieko nenariedilo.
- Zohriate mlieko prelejeme do french press kanvice. Množstvo mlieka zvolíme nasledovne:
- Napenením mlieko minimálne zdvojnásobí svoj objem. Aby sa teda pena z kanvice nerozliala, kanvicu naplníme mliekom maximálne do 1/2 objemu kanvice.
- Pre kvalitné napenenie však potrebujeme aj určité minimálne množstvo mlieka. Sitko musí prechádzať mliekom. Ak by sa sitko len dotýkalo hladiny mlieka, penu sa nám nepodarí vytvoriť.
- Na kanvicu nasadíme vrchnú časť s piestom
- Začneme pohybovať piestom hore dole – najprv pomaly, aby sme skontrolovali, či všetko funguje ako má. Potom pridáme, energicky pumpujeme zhruba 60 – 90 sekúnd. Sledujeme objem a konzistentnosť peny, podľa potreby pokračujeme v napeňovaní v menších intervaloch po 4-5 stlačeniach.
- Hotovú mliečnu penu podáva buď priamo z french press kanvice alebo špeciálnej kanvičky.
- Na záver nezabudneme kanvicu poriadne poumývať.
Pomocou french press kanvice môžete napeniť aj studené mlieko. Objem peny však menší, ako pri teplom mlieku.
Ako napeniť mlieko do kávy pomocou ručného napeňovača
Ručný napeňovač, resp. šľahač, je jednoduché kuchynské zariadenie na batérie. Niektoré modely majú niekoľko úrovní rýchlosti šľahania, väčšina však len jednu. Príprava mliečnej peny trvá do 30 sekúnd.
Výhody a nevýhody

- Obstojná kvalita mliečnej peny
- Ľahko sa používa a čistí
- Veľmi lacný, ľahko prenosný prístroj
- Možnosť regulovať úroveň napenenia
- Ručný napeňovač môžete použiť napríklad aj na našľahanie vajec, proteínového alebo čokoládového nápoja, mliečneho šejku alebo koktailu

- Mliečna pena je menej kvalitná v porovnaní s inými spôsobmi. Je menej hladká s väčšími bublinami. Nie každému užívateľovi splní očakávania
- Väčšina prístrojov je na batérie, ktoré nebývajú súčasťou balenia. Treba ich mať a dobíjať. Na druhú stranu, s napeňovačom na batérie si môžete spraviť penu aj na mieste bez elektrického pripojenia
- Mlieko sa musí vopred samostatne zahriať
- Náchylné na poruchy
Postup
- Mlieko samostatne zohrejeme podľa návodu uvedeného vyššie.
- Na mlieko použijeme takú nádobu, aby sa nám pena počas napeňovania z nej nerozliala. Mala by teda byť aspoň 2-krát vyššia ako množstvo naliateho mlieka.
- Predtým ako zapneme napeňovač, ponoríme ho do mlieka. Ak má zariadenie viac rýchlostí, začneme s najvyššou.
- Dôležité je ponoriť napeňovač do správnej hĺbky. Chce to trochu cviku: hlava napeňovača nesmie byť ponorená príliš hlboko, ani vytŕčať z mlieka. Ani v jednom prípade nedosiahneme želanú konzistenciu mliečnej peny, navyše v druhom nás mlieko ešte aj oprská.
Ak ponoríme hlavicu do správnej hĺbky, v nádobe sa objaví malý rovnomerný a stály mliečny vír. Teraz vieme, že postupujeme správne. Potom nádobu mierne nakloníme bez toho, aby sme vír narušili.
- Teraz už v správnej hĺbke, pomaly pohybujeme napeňovačom dopredu a dozadu alebo v malých kruhoch. Sledujeme tvorbu peny. Ak nám jej konzistencia vyhovuje, vypneme napeňovač a vytiahneme ho z mliečnej peny. Príprava trvá zhruba 30 sekúnd.
- Hotovú mliečnu penu podávame z kanvičky so zobáčikom.
Na záver napeňovač aj ostatný riad poumývame
Ako napeniť mlieko do kávy pomocou automatického napeňovača
Automatický napeňovač mlieka predstavuje najjednoduchší spôsob ako si vyrobiť mliečnu penu v domácich podmienkach. Vytvára skvelú zamatovú mikropenu, ideálnu pre mliečne kávové nápoje. Majú vlastný ohrev mlieka, častokrát aj s nastaviteľnou teplotou. Vieme si pripraviť teplú alebo aj studenú mliečnu penu.
Výhody a nevýhody

- Najlepší spôsob ako si pripraviť mliečnu penu bez parnej trysky na espressovači
- Ľahko sa čistí
- Vytvára horúcu alebo aj studenú mliečnu penu (podľa možností prístroja)
- Mlieko nemusíme vopred samostatne zahrievať
- K dispozícii sú rysky, ktoré určujú minimálne a maximálne množstvo mlieka
- Tichý chod prístroja

- Menšia schopnosť ovplyvniť výslednú formu peny
- Drahší, v porovnaní so spomínanými dvomi alternatívami
Postup
- Do napeňovača nalejeme studené mlieko. Riadime sa podľa rysiek na prístroji.
- Ak má prístroj možnosti nastavenia, zvolíme si želaný program (napríklad pre studenú, resp. teplú penu, výslednú teplotu peny).
- Prístroj zapneme.
- Po dokončení sa napeňovač sám vypne.
- Hotovú mliečnu penu podávame priamo z napeňovača cez zobáčik.
- Na záver napeňovač umyjeme
Záver
Pomocou uvedených postupov si pripravíte kvalitnú mliečnu penu. Najlepšie výsledky dosiahnete automatickým napeňovačom. Každá táto jedno jednoduchá a lacná metóda napenenia mlieka obohatí váš kávový repertoár. Pripravíte si chutné nápoje, na ktorých si pochutíte a ohúrite nimi vaše návštevy. Vrelo odporúčame.
Trinity Blend 95/5, zrnková káva
Trinity Blend 95/5, zrnková káva€8.00 – €24.90 vrátane 20% DPHVýber možností
Trinity Blend 95/5, zrnková káva
Trinity Blend 95/5, zrnková káva
Zrnková káva s mandľovo-čokoládovými tónmi a vôňou červeného ovocia. Trinity Blend je zmes arabiky z Guatemaly, arabiky z Ugandy a robusty z Mexika v pomere 95:5.
Vertigo Blend 90/10, zrnková káva
Vertigo Blend 90/10, zrnková káva€8.00 – €24.90 vrátane 20% DPHVýber možností
Vertigo Blend 90/10, zrnková káva
Vertigo Blend 90/10, zrnková káva
Zrnková káva s orieškovými a mandľovo-čokoládovými tónmi. Vertigo Blend je zmes arabiky z Mexika, arabiky z Ugandy a robusty z Mexika v pomere 90/10.
Mystery Blend, zrnková káva
Mystery Blend, zrnková káva€8.00 – €24.90 vrátane 20% DPHVýber možností
Mystery Blend, zrnková káva
Mystery Blend, zrnková káva
Zrnková káva s medovo-čokoládovými tónmi a vôňou červeného ovocia. Mystery Blend je zmes arabík z Guatemaly, Mexika a Ugandy.
Degustačný balík – zmesi káv 4x100g
Degustačný balík – zmesi káv 4x100g€14.90 vrátane 20% DPHPridať do košíka
Degustačný balík – zmesi káv 4x100g
Degustačný balík – zmesi káv 4x100gTacana Blend, Vertigo Blend, Trinity Blend a Mystery Blend
Degustačný balík – 100% arabica 4x100g
Degustačný balík – 100% arabica 4x100g€14.90 vrátane 20% DPHPridať do košíka
Degustačný balík – 100% arabica 4x100g
Degustačný balík – 100% arabica 4x100gGuatemala La Unión, Uganda Elgon, Nicaragua Boaco a Mexico Motozintla
Tacana Blend 70/30, zrnková káva
Tacana Blend 70/30, zrnková káva€8.00 – €24.90 vrátane 20% DPHVýber možností
Tacana Blend 70/30, zrnková káva
Tacana Blend 70/30, zrnková káva
Blend výberovej arabiky z Guatemaly a robusty z Mexika v pomere 70:30 s vôňou červených plodov s ľahkými tónmi čokolády a lieskových orieškov.
Guatemala La Unión, zrnková káva
Guatemala La Unión, zrnková káva€8.00 – €24.90 vrátane 20% DPHVýber možností
Guatemala La Unión, zrnková káva
Guatemala La Unión, zrnková káva
Výberová káva z Guatemaly s vôňou červených plodov s ľahkými medovými a čokoládovými tónmi, hladké telo.